Master richtingen BMT

Het kiezen van je Masterrichting kan lastig zijn. Binnen Biomedical engineering zijn er 5 verschillende specialisaties waaruit je kunt kiezen. Daarom heeft de Mastercommissie deze pagina voor jou gemaakt! Hier vind je korte samenvattingen van elke specialisatie, geschreven door studenten die de track doen.

Imaging & In Vitro Diagnostics (IVD)

In de specialisatie imaging & in vitro diagnostics is alles wat je leert gericht op het visualiseren van het menselijk lichaam en alle processen daarbinnen. Je leert nieuwe, maar ook bestaande technieken te ontwikkelen om ziekten op te sporen, te monitoren en/of te behandelen. Dit gebeurt op verschillende schaalniveaus: van het leren detecteren van kleine virusdeeltjes in speeksel tot het in beeld brengen van de bloedstroom in het hart. Bij deze specialisatie leer je enerzijds hoe je medische beelden van het lichaam genereert en anderzijds hoe je weefsels en lichaamsvloeistoffen analyseert. Je kunt je eigen voorkeur benadrukken en ontdekken door vakken te kiezen die je leuk vindt, waarbij de focus bijvoorbeeld kan liggen op de fysica achter magnetische beeldvorming, of lab-on-a-chip apparaten met in-vitro diagnostiek. Je leert alle ins en outs over straling, optica en ultrageluid, en leert hoe je het effect van de techniek kunt optimaliseren en tegelijkertijd de invasieve impact op de patiënt kunt beperken. Uiteindelijk ben je in staat om nieuwe imaging & in-vitro diagnostische oplossingen te ontwikkelen voor gezondheidsproblemen waar de maatschappij mee te maken heeft.

Physiological Signals & Systems (PSS)

Ben je geïnteresseerd in alles wat je in het menselijk lichaam kunt meten? Vind je het leuk om die ene oplossing te vinden in een doolhof van gegevens? Kun je een signaal zo filteren dat je het kunt gebruiken hoe je wilt? Als je deze vragen met ja beantwoordt, dan is de track 'Physiological Signals and Systems' (kortweg PSS) misschien iets voor jou! Het behandelt verschillende onderwerpen, van bewegingsanalyse met EMG tot het bestuderen van de hersenen met EEG of het ontwikkelen van E-Health producten om de gezondheidszorg te verbeteren. Deze track is het meest vergelijkbaar met (de inhoud van) module 3 en module 8 van de bachelor. Verplichte vakken zijn bijvoorbeeld 'Advanced Techniques for Signal Analysis' en 'Identification and Human Physiological Systems' en met keuzevakken als 'Biomechanics of Human Movement', 'Dynamic Behaviour of Neural Networks' of 'eHealth for Patient Monitoring' kun je zelf je specialisatie kiezen!

Biorobotics (BRB)

Het ontwikkelen van de nieuwe generatie exoskeletten waarbij bijvoorbeeld krukken niet meer nodig zijn. Of het besturen van de chirurgische robot die die zware operatie veel minder ingrijpend maakt. Dat klinkt geweldig toch? In de track 'Biorobotics' zijn dit de problemen waar je aan gaat werken. Als je module 9 van de bachelor leuk vond, dan is dit de richting om naartoe te gaan! Verplichte vakken zijn Kinematica, Besturing en Softwareontwikkeling of een combinatie van deze essentiële elementen, zoals in het vak Biomechatronica. Naast de verplichte vakken zijn er veel keuzevakken waaruit je kunt kiezen om te eindigen in de richting die je wilt, van beeldverwerking en modellering tot zachte robotica. Biorobotica is een onderzoeksgebied met veel nieuwe ontwikkelingen. Dus als je houdt van innoveren, coderen en het bouwen van geweldige robots, dan is biorobotica de richting die je moet kiezen!


Bioengineering Techologies (BET)

Bioengineering Technologies richt zich op de ontwikkeling van technologieën die de functie van zieke organen en beschadigde weefsels nabootsen of herstellen. Deze technologieën kunnen direct het herstel van menselijke cellen, weefsels of organen bevorderen, maar ze kunnen ook worden gebruikt voor onderzoek en medicijnontwikkeling. De specialisatie biedt praktijkgerichte training in verschillende laboratoriumtechnieken en de benodigde hulpmiddelen om de verkregen gegevens te interpreteren, waardoor het een zeer complete track is met een goede balans tussen theoretische en praktische inhoud. 

De specialisatie bestaat uit kernvakken zoals Toegepaste Celbiologie, Biomedische Membranen en Kunstmatige Organen en Weefselengineering, die de fundamentele kennis van de richting leveren. Afhankelijk van je interesses kun je kiezen uit een breed scala aan keuzevakken, zoals Lab-on-a-chip, Biomedical Materials Engineering of Nanomedicine and Drug Delivery. De vakken die je kiest, helpen je de basis te leggen voor echte klinische uitdagingen, zoals de ontwikkeling van een draagbare kunstnier, de ontwikkeling van een hart-op-chip met behulp van stamcellen voor modelleringsdoeleinden of de ontwikkeling van bioactieve materialen.

Medical Device Design (MDD)

Of het nu gaat om het maken van een enkelprothese of een kunstnier, het gespecialiseerde vakgebied van Medical Device Design biedt de mogelijkheid om het inzicht in biomedische toepassingen te verdiepen en ontwerpvaardigheden te verbeteren. Deze specialisatie omvat het ontwerpen van apparaten voor verschillende doeleinden, waaronder diagnostiek, assistentie, therapie en chirurgie, met als uiteindelijke doel het leven van patiënten te verbeteren door de ontwikkeling van geavanceerde technologieën voor biomedische toepassingen. 

Zoals de naam al zegt, ligt de nadruk bij deze specialisatie op het ontwerpproces. MDD leert je het complete ontwerptraject van diverse medische hulpmiddelen, waaronder implantaten, gereedschappen en medische robots. Studenten krijgen expertise in productontwikkeling, klinische onderzoeksmethoden, ontwerpmethodologie, menselijke factoren, productie, biomaterialen, robotica en mechatronica. Van conceptontwikkeling tot fabricage, inclusief klinische tests en verificatie, word je toegerust om medische hulpmiddelen te ontwerpen en te ontwikkelen, rekening houdend met factoren zoals technische vereisten, ethiek, menselijke factoren en wettelijke certificering.

Onze sponsoren